Recepten

Een van de fijne dingen van India is dat ze heerlijke gerechten hebben. Wij genieten zeker de helft van de week van deze gerechten en dat is echt geen straf. Hieronder volgen wat Indiase gerechten die wij graag eten. De recepten kunnen jullie gebruiken om ook eens op avontuur te gaan in de Indiase keuken zodat jullie met ons mee kunnen genieten.

Kip Curry (speciaal voor Karin)
Benodigdheden: 1 kg kippenpootjes/drumsticks, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel garam masala, mespuntje kurkuma, 1 eetlepel yoghurt (volle of griekse), 1 theelepel knoflook-gember pasta, 3 kruidnagels, 3 cardemompitten, 1,5 cm kaneel, 3 uien in stukjes, 3 tomaten in stukjes, korianderblaadjes (optioneel).

Marineer de kipstukken met zout, garam masala, kurkuma, yoghurt en knoflook-gember pasta. Laat de kipstukken minimaal een half uur in de marinade wachten.
Verwarm in een grote wok een beetje zonnebloemolie. Bak daarin de kruidnagels, cardemompitten en kaneel. Fruit hierin vervolgens de ui. Voeg extra knoflook-gemberpasta toe en bak dit mee. Voeg vervolgens de tomaten toe en roerbak deze.Voeg zout en kurkuma toe en bak dit mee totdat de tomaten helemaal zacht zijn en de olie zich van de tomaten scheidt. Voeg de kipstukken toe en roerbak tot kipstukjes een beetje kleuren. Voeg extra garam masala en zout toe wanneer nodig. Voeg vervolgens een half glas water toe. Doe de deksel op de pan en braad alles totdat de kip gaar is. Wanneer de saus te waterig is, verwijder dan de deksel voor de laatste 10 minuten.

Dal
Voor dit recept is het handig om een snelkookpan te hebben, anders duurt het koken een stuk langer.
Benodigdheden: 4 handjes Tor Dal (of anders Chana Dal als Tor dal niet beschikbaar is), 2 uien, 3 tomaten, 1 tl garam masala, mespuntje kurkuma, 1.5 cm tamarinde (wanneer beschikbaar), 3 knoflookteentjes, 1/2 ui, 1 tl komijnzaad, 1 tl mosterdzaad, 5 curryblaadjes.
(de meeste kruiden kun je vinden bij de plaatselijke toko's)

Snijd de 2 uien in kwarten, snijd de tomaten in stukjes.
Was de Tor Dal.
Stop de Tor Dal in de snelkookpan. Voeg vervolgens water toe. Zet hierbij een vinger bovenop de
Dal en vul water bij tot het eerste vingerkootje onder water staat. Voeg vervolgens de uien, tomaten, 1tl garam masala, een mespuntje kurkuma en de tamarinde toe. Sluit de snelkookpan goed.
Zet de pan op hoog vuur tot de deksel de eerste keer fluit. Verminder vervolgens het vuur en laat de pan nog 2x fluiten. Zet het gas dan uit en laat de pan afkoelen. Er moet geen stoom meer uit de fluit komen. Pas daarna mag de pan geopend worden. Wanneer de pan open is, dien je de dal fijn te stampen, zodat een saus ontstaat. Voeg vervolgens zout naar smaak toe.
Snijd ondertussen de 3 knoflookteentjes in stukjes en de halve ui in partjes. Fruit vervolgens de knoflook, de ui, 1 tl komijnzaad, 1 tl mosterdzaadjes en de curryblaadjes. Voeg de hete mix toe aan de Dal-saus.