woensdag 8 juni 2011

Terug in India: dat is echt weer even wat anders dan de laatste 8 weken...

De vakantie is voorbij...Wat hebben wij het heerlijk gehad. Wat fijn om iedereen weer te zien en lekker bij te kletsen. Lekkere Hollandse dingen te eten, een wijntje te drinken en vooral ouderwetse gezelligheid!

Sinds zondagochtend zijn we terug in India. De reis ging heel goed. De kinderen deden goed mee. En toen, terug in de warmte. Poeh, dat is even wennen, al is het echt wel beter dan vorig jaar toen het nog 5 graden warmer was. Dana loopt de hele dag met rode wangen, iedereen heeft zweetdruppels op zijn neus en Dana zat gisteren tijdens het eten met kletsnat haar van warmte en vochtigheid. Een lekkere douche 1 of 2 keer per dag is echt heerlijk! En dan natuurlijk met zongewarmd water, want de geijser aanzetten is nu echt niet nodig.
Verder is het ook weer even wennen aan de nodige 'kusjes' van rode mieren en muggen. Het is weer elke dag stofzuigen en moppen om de mieren te vermijden. Zij hadden namelijk binnen 6 uur de lekkernijen in de koffer al ontdekt en waren met legers bij elkaar gekomen om deze te confisceren.

Vlekkie is ook superblij dat we er weer zijn en geniet volop van de aandacht. Het is echt een lieverd.

Wat ik merkte in Nederland is dat ik niet goed kon uitleggen waarom dingen in India zo tijds en energie intensief zijn. Het is ook lastig uit te leggen en in Nederland vergeet je dingen ook weer snel, maar misschien ligt dit een tipje van de sluier op. Het is 37 graden, super vochtig, dus alles gaat langzamer. Omdat het zo warm is en de staat een elektriciteitstekort heeft wordt elke dag de elektriciteitsvoorziening minimaal 2 uur stopgezet, midden op de dag, wanneer het zo lekker heet is. Dan doet dus niets het meer. Gelukkig hebben wij een generator, die kan aan. Maar dan doet toch de elektriciteit van een deel van het huis het niet. Daar kun je dan weer andere acties op nemen. Gelukkig is in de zomer en de regentijd de elektriciteit toch al onbetrouwbaar en valt eigenlijk altijd vaker op de dag de elektriciteit nog wel even uit. Even 10 minuten uit, dan weer aan, dan weer uit, dan weer aan. Dus wasmachine wordt opnieuw opgestart, tv wordt opnieuw opgestart etc. En we hebben volop fluctuaties in de elektriciteit, dus nu is de koelkast alweer een dagen kapot, de airco in Lukas kamer was kapot, de rijstkoker is kapot. Al die elektrische apparaten vinden dat niet zo heel leuk namelijk. Dus kunnen we dit op gaan lossen.

Daarnaast moet het schoolgeld betaald worden. Hiervoor hebben wij een brief van school nodig waarin de bedragen vermeld staan. Op maandag zijn we hiervoor naar school gegaan. Daar zeiden ze dat ze een verzoekbrief van ons nodig hebben om de brief te maken. Dus dinsdag weer naar school met de verzoekbrief. En vandaag weer naar school om de brief op te halen die school gemaakt heeft, zodat daarna de schoolgelden betaald kunnen worden. Dus voor het betalen van het schoolgeld zijn al minstens 4 reisjes naar de school nodig. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als je dit in Nederland leest, klinkt het misschien vreselijk. Maar dat valt wel mee. Als je hier woont, stel je je op dit soort dingen in. Nu scheelt het natuurlijk ook dat ik hier de tijd voor heb. Bovenstaand levert dus niet zoveel frustraties op, maar is misschien wel illustrerend voor het feit dat alles gewoon meer tijd en aandacht nodig heeft.

En dan: vandaag is mijn verjaardag! De buurvrouw komt vanmiddag met zelfgebakken taart langs. Gezellig! En Dietrich komt op tijd thuis om ons feestmaal: Padma's mutton biryani, te eten. En dan krijgen we zaterdag onze vrienden van hier op bezoek en gaan we iedereen, na de vakantie, weer terug zien en het hier weer gezellig maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten